Actualitatea delegaţiei

Prima zi a participării ministrului Teodor Meleşcanu la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, participă, în perioada 4-5 decembrie 2018, la Bruxelles, la lucrările reuniunii miniștrilor afacerilor externe NATO. Reuniunea ministerială oferă cadrul pentru o discuție aprofundată asupra evoluțiilor de securitate la nivel euro-atlantic şi răspunsul Alianţei la acestea, fiind prima întâlnire a miniștrilor de externe NATO după Summit-ul Alianței de la Bruxelles (iulie 2018).

Lucrările au debutat cu o întâlnire a miniștrilor de externe din statele membre NATO cu omologii din Georgia și Ucraina, dedicată situaţiei de securitate la Marea Neagră, aceasta fiind a doua reuniune în acest format în anul 2018, după cea la cel mai înalt nivel de la Summit-ul din iulie 2018. Discuțiile s-au concentrat asupra modalităților optime de consolidare a interacțiunii cu cei doi parteneri în vederea asigurării securității în regiune, având în vedere importanța zonei Mării Negre pentru ansamblul securității euro-atlantice. În condiţiile utilizării recente de către Rusia a forţei militare împotriva Ucrainei, a avut loc un schimb de opinii cu privire la tensiunile din apropierea Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci, fiind transmis un mesaj ferm privind necesitatea de-escaladării situaţiei şi a respectării dreptului internaţional. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre, a reiterat angajamentul şi sprijinul faţă de cele două state partenere, susținând decizia NATO de continuare a unei angajări substanțiale în planul dialogului politic şi al cooperării practice cu Georgia și Ucraina.

În cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru, dedicate securității transatlantice, a fost evidențiată importanţa continuării procesului de consolidare a răspunsului NATO, cu atât mai necesar în actualul context de securitate, marcat de impredictibilitate şi provocări multiple. A fost reconfirmat atașamentul ferm al tuturor statelor membre faţă principiile unității și solidarității aliate, care reprezintă fundamentul NATO. Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat importanţa continuării procesului de adaptare a Alianţei la provocările actuale de securitate, de o manieră cuprinzătoare, inclusiv în ceea ce priveşte flancul estic al Alianţei. Ministrul Meleșcanu a exprimat sprijin pentru declarația ministerială, adoptată cu ocazia reuniunii, de solidaritate a NATO cu SUA privind concluzia Washingtonului referitoare la încălcarea de către  Rusia a Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară de Acțiune (INF). De asemenea, a evidențiat importanța asigurării complementarității proiectelor derulate la nivelul UE, în domeniul securității și apărării, cu acelea dezvoltate în cadrul NATO, menționând atenția care va fi acordată consolidării sinergiei NATO-UE pe durata Președinției României la Consiliul UE.

La dineul de lucru al miniștrilor aliați de externe a fost discutat rolul NATO în gestionarea amenințărilor provenind din vecinătatea sudică a Alianței. Au fost evaluate progresele înregistrate în ceea ce priveşte asistenţa acordată partenerilor și au fost discutate priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Ministrul român al afacerilor externe a evocat contribuția substanțială a României la eforturile de consolidare a stabilității în vecinătatea sudică a NATO, ca parte integrantă a abordării omnidirecționale a NATO în acest domeniu.

În marja reuniunii ministeriale, șeful diplomației române a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologi din state aliate și partenere NATO. În cadrul întrevederii cu ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, au fost discutate aspecte privind cooperarea între România și Canada în cadrul NATO, șeful diplomației române mulțumind pentru contribuția Canadei la prezența adaptată înaintată a NATO în România, în special în domeniul poliției aeriene. De asemenea, au fost discutate aspecte privind cooperarea între cele două state în contextul ONU și al operațiunilor de menținere a păcii, precum și în plan bilateral.

În cadrul întrevederii cu șeful diplomației de la Skopje, Nikola Dimitrov, au fost discutate stadiul și perspectivele implementării Acordului de la Prespa și eforturile autorităților de la Skopje în direcția integrării în NATO. Ministrul Dimitrov a adresat mulțumiri pentru sprijinul constant al României pentru eforturile țării sale de integrare în NATO și UE.

Întâlnirea ministrului român de externe cu omologul său georgian, David Zalkaliani, a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluțiilor de securitate regională în zona Mării Negre și a eforturilor autorităților de la Tbilisi în direcția integrării în NATO. Ministrul Meleșcanu a reiterat sprijinul constant și substanțial al României pentru eforturile părții georgiene, fiind abordate și posibilitățile de consolidare a cooperării bilaterale, inclusiv din perspectivă regională, între cele două state.

 

In prim plan

NATO Secretary General highlights Romania’s contributions to Euro-Atlantic security

09.01.2020

Secretary General Jens Stoltenberg underscored Romania’s valued contributions to NATO in a meeting with Prime Minister…

Joint press point with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Romania, Ludovic Orban

09.01.2020

Last Last updated: 09 Jan. 2020 15:10 (As delivered) Prime Minister Orban, Ludovic, A…

Visit to NATO by the Prime Minister of Romania

07.01.2020

On Thursday 09 January 2020, the NATO Secretary General, Mr. Jens Stoltenberg, will meet the Prime Minister of Romania, Mr.…