Actualitatea delegaţiei

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe tema stadiului implementării posturii întărite de descurajare şi apărare şi a partajării echitabile a responsabilităţilor în cadrul Alianței.

Au fost aprofundate aspecte referitoare la implementarea Inițiativei NATO privind creșterea gradului de operativitate şi răspuns (NATO Readiness Initiative - NRI), întărirea posturii maritime a Alianţei, precum şi progresul obținut în implementarea Angajamentului statelor membre privind asigurarea resurselor alocate apărării (DIP), adoptat la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, pe toate cele trei dimensiuni (3 Cs): Contribuții financiare – Capabilităţi – Contribuţii la operaţii şi misiuni. Oficialul român a prezentat omologilor eforturile României de consolidare a Prezenței Înaintate Adaptate (Tailored Forward Presence - tFP) la Marea Neagră, lansând totodată un apel pentru suplimentarea participării aliate la structurile multinaționale care funcționează pe teritoriul național.
În cadrul sesiunii dedicate operaţiilor şi misiunilor NATO, au avut loc discuții referitoare la contribuţiile aliaţilor şi ale partenerilor NATO la Misiunea “Resolute Support” (Resolute Support Mission - RSM), precum şi discuţii privind evoluţia procesului de negociere a păcii din Afganistan. În acest context, ministrul român al apărării a reafirmat sprijinul pentru eforturile de stabilizare ale Afganistanului, dovadă stând contribuția substanțială și constantă a României în acest teatru de operații. De asemenea, Gabriel Leș a subliniat nevoia consolidării instituțiilor afgane din sfera securității și apărării, inclusiv a instituțiilor de învățământ dedicate acestor domenii vitale.

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…