Actualitatea delegaţiei

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe din Regatul Norvegiei, Ine Marie Eriksen Søreide

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 20 noiembrie 2019, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Norvegia, Ine Marie Eriksen Søreide, în marja participării la reuniunea ministerială NATO de la Bruxelles.

Discuțiile celor doi miniștri s-au concentrat pe perspectivele relațiilor bilaterale și cooperarea în domeniul securității.  

Cei doi oficiali au reliefat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale. 

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a salutat contribuția norvegiană la Mecanismele Financiare Norvegiene și ale Spațiului Economic European, prin intermediul cărora România beneficiază de 502,5 milioane euro pentru perioada 2014-2021, pentru proiecte în domeniul societății civile, incluziunii sociale, justiției, mediului, cercetării și inovării.

Din discuțiile celor doi miniștri au reieșit abordările și evaluările similare pe care cele două țări le au în ceea ce privește cooperarea în cadrul NATO, precum și legat de provocările actuale de securitate la Marea Neagră și în zona arctică, evidențiind colaborarea foarte bună dintre România și Norvegia în acest domeniu. În acest context, cei doi miniștri au convenit intensificarea cooperării în domeniul securității la nivelul celor două ministere de externe. 

De asemenea, un alt domeniu de interes bilateral în care cele două țări doresc să coopereze este cel al combaterii schimbărilor climatice. Au fost discutate, totodată, și alte subiecte de interes reciproc.

In prim plan

NATO Secretary General highlights Romania’s contributions to Euro-Atlantic security

09.01.2020

Secretary General Jens Stoltenberg underscored Romania’s valued contributions to NATO in a meeting with Prime Minister…

Joint press point with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Romania, Ludovic Orban

09.01.2020

Last Last updated: 09 Jan. 2020 15:10 (As delivered) Prime Minister Orban, Ludovic, A…

Visit to NATO by the Prime Minister of Romania

07.01.2020

On Thursday 09 January 2020, the NATO Secretary General, Mr. Jens Stoltenberg, will meet the Prime Minister of Romania, Mr.…