Actualitatea delegaţiei

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu omologul polonez

În marja reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, ce se desfăşoară la Cartierul General al Alianţei, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leș, a avut miercuri, 15 februarie, o întrevedere bilaterală cu omologul polonez, Antoni Macierewicz.

Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru aprofundarea dialogului în contextul Parteneriatului strategic dintre România şi Polonia, pe subiecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi în cadrul aliat.

Ministrul român al apărării a subliniat importanţa coordonării eforturilor pentru  implementarea deciziilor Summit-ului de la Varşovia, în special în ceea ce priveşte Prezența Înaintată Aliată pe teritoriul celor două ţări. În acest sens, a fost convenită intensificarea contactelor la nivel militar pentru transpunerea eficientă în practică a angajamentelor de participare reciprocă la structurile aliate găzduite de România şi Polonia, constând în subunităţi militare şi ofiţeri de stat major.        

În domeniul cooperării bilaterale, cei doi miniştri au evidenţiat angajamentul de utilizare la maxim a cadrului oferit de Parteneriatul Strategic pentru intensificarea relaţiilor în domeniul apărării, în special prin participarea la exerciţii multinaţionale şi la alte activităţi practice de instruire a forţelor, precum şi în domeniile informaţiilor militare, forţelor aeriene şi apărării împotriva rachetelor balistice. Polonia a reconfirmat angajamentul de dislocare în țara noastră, în cursul anului viitor, a unor aeronave de luptă pentru a participa la misiuni de poliţie aeriană şi la activităţi de pregătire în comun cu Forţele Aeriene Române. În context, a fost evidenţiată colaborarea intensificată la nivelul Centrelor de Excelenţă NATO din cele două ţări.

În scopul discutării şi avansării proiectelor practice de cooperare bilaterală, ministrul polonez a răspuns favorabil invitaţiei de a efectua o vizită oficială în România, în primăvara acestui an. 

 

 

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu asistenți ai secretarului general al NATO

22.02.2017

Alături de întâlnirea cu secretarul general adjunct, programul vizitei la sediul NATO a secretarului de stat pentru…

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu adjunctul secretarului general al NATO Rose Gottemoeller

22.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a întreprins, în…

Vizita la NATO a secretarului de stat George Ciamba

21.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, se va deplasa, în…