Operaţii NATO

Activitatea NATO în Marea Egee

Miniştrii apărării din statele membre NATO au decis în februarie 2016 să sprijine UE în gestionarea crizei refugiaţilor şi migranţilor. Criza respectivă, cauzată de situaţia de securitate instabilă din zona flancului sudic al NATO, dar nu numai, este alimentată şi de reţele criminale care sunt implicate în traficul de persoane şi exploatează acest context.

În baza deciziei din februarie 2016, NATO a dislocat o forţă maritimă în Marea Egee (Gruparea permanentă de forţe navale SNMG 2/Standing NATO Maritime Group 2) în scopul derulării de activităţi pe linie de recunoaştere, monitorizare şi supraveghere a traversărilor ilegale a diverselor ambarcaţiuni, în sprijinul autorităţilor din Turcia, Grecia şi a FRONTEX (Agenţia europeană pentru frontiere şi garda de coastă). Activităţile SNMG 2 se derulează atât în apele teritoriale ale Greciei şi Turciei, cât şi în ape internaţionale.

Activitatea NATO a conferit valoare adăugată prin furnizarea de informaţii în timp real Turciei, Greciei şi FRONTEX despre fluxurile migratorii.  Aceasta contribuie direct la limitarea fenomenului traficului de persoane şi salvarea de vieţi. Pentru buna sa desfăşurare au fost stabilite legături directe la nivel operaţional şi tactic între Comandamentul maritim al NATO (MARCOM) şi FRONTEX. În context, numărul persoanelor care traversează M. Egee s-a diminuat considerabil.

Implicarea NATO în sprijinul FRONTEX a condus implicit la diversificarea cooperării în plan operaţional dintre NATO şi UE, inclusiv în domeniul maritim, şi posibilitatea consolidării legăturilor în plan operaţional şi tactic.

 

Iulie 2018

 

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…