Operaţii NATO

Marea Mediterană - Operaţia Sea Guardian

La Summit-ul de la Varşovia din iulie 2016, NATO  a anunţat transformarea Operaţiei Active Endeavour (OAE), plasată sub egida Articolului 5 (apărare colectivă), într-o nouă operaţie intitulată Sea Guardian (OSG). Lansată oficial la 9 noiembrie 2016, OSG este o operaţie de securitate maritimă (maritime security operation/MSO) derulată în prezent în Marea Mediterană şi constituie răspunsul NATO la evoluţiile mediului de securitate.  OSG este o operaţie non-Articol 5, are un scop mai amplu decât predecesoarea sa (OAE) şi poate fi adaptată unui spectru mai extins de ameninţări de securitate în domeniul maritim.

Operaţia anterioară, OAE, a fost singura derulată de NATO sub egida Articolului 5 (cu accent pe combaterea terorismului) şi a fost iniţiată pentru a sprijini SUA imediat după atentatele din 11 septembrie 2001.

În stadiul actual, OSG are de îndeplinit 3 misiuni – cunoaşterea situaţiei în domeniul maritim (maritime situational awareness/MSA), contraterorism şi construcţia de capacităţi (ale diverselor state partenere). Dacă Aliaţii decid în acest sens, mandatul OSG poate fi suplimentat cu sarcini precum menţinerea libertăţii de navigaţie, derularea de misiuni de interdicţie maritimă, combaterea proliferării armelor de distrugere în masă şi protecţia infrastructurii critice.

OSG ajută, totodată, la menţinerea unei imagini fidele privind activităţile din Marea Mediterană, pentru a identifica posibilele situaţii preocupante din punct de vedere al securităţii. Navele, submarinele şi aeronavele care participă la Sea Guardian contribuie cu informaţii la menţinerea unei imagini cuprinzătoare în zona operaţională. Centrul de comandă al OSG se află la Northwood, UK, acesta servind şi drept ‘hub’ pentru schimbul de informaţii în domeniul maritim în cadrul Alianţei.

 

Decembrie 2019

 

 

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…