Operaţii NATO

Marea Mediterană - Operaţia Sea Guardian

La Summit-ul de la Varşovia din iulie 2016, NATO  a anunţat transformarea Operaţiei Active Endeavour (OAE), plasată sub egida Articolului 5 (apărare colectivă), într-o nouă operaţie intitulată Sea Guardian (OSG). Lansată oficial la 9 noiembrie 2016, OSG este o operaţie de securitate maritimă (maritime security operation/MSO) derulată în prezent în Marea Mediterană şi constituie răspunsul NATO la evoluţiile mediului de securitate.  OSG este o operaţie non-Articol 5, are un scop mai amplu decât predecesoarea sa (OAE) şi poate fi adaptată unui spectru mai extins de ameninţări de securitate în domeniul maritim.

Operaţia anterioară, OAE, a fost singura derulată de NATO sub egida Articolului 5 (cu accent pe combaterea terorismului) şi a fost iniţiată pentru a sprijini SUA imediat după atentatele din 11 septembrie 2001.

În stadiul actual, OSG are de îndeplinit 3 misiuni – cunoaşterea situaţiei în domeniul maritim (maritime situational awareness/MSA), contraterorism şi construcţia de capacităţi (ale diverselor state partenere). Dacă Aliaţii decid în acest sens, mandatul OSG poate fi suplimentat cu sarcini precum menţinerea libertăţii de navigaţie, derularea de misiuni de interdicţie maritimă, combaterea proliferării armelor de distrugere în masă şi protecţia infrastructurii critice.

OSG ajută, totodată, la menţinerea unei imagini fidele privind activităţile din Marea Mediterană, pentru a identifica posibilele situaţii preocupante din punct de vedere al securităţii. Navele, submarinele şi aeronavele care participă la Sea Guardian contribuie cu informaţii la menţinerea unei imagini cuprinzătoare în zona operaţională. Centrul de comandă al OSG se află la Northwood, UK, acesta servind şi drept ‘hub’ pentru schimbul de informaţii în domeniul maritim în cadrul Alianţei.

 

Martie 2017

 

 

In prim plan

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…