România în NATO

Apărarea antirachetă

Demersurile aliate privind dezvoltarea unui sistem NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) au la bază evoluțiile amenințărilor generate de proliferarea la nivel global a rachetelor balistice. Tendințele actuale indică o creștere continuă a acestor amenințări, numeroși actori internaționali depunând eforturi pentru modernizarea sistemelor deținute, dezvoltarea de sisteme noi sau achiziția de rachete balistice mai performante.

La Summit-ul NATO de la Lisabona (2010), ca parte a eforturilor de apărare colectivă, șefii de stat și de guvern au luat decizia dezvoltării unei capabilități aliate de apărare antirachetă care să asigure acoperirea completă și protecția întregului teritoriu, forțelor și populațiilor aliate din Europa, pe baza principiilor de indivizibilitate a securității și solidarității aliaților, de partajare echitabilă și rezonabilă a riscurilor şi eforturilor de apărare, luând totodată în calcul nivelul amenințării și fezabilitatea tehnică și financiară a proiectului.
Conform deciziei aliate, sistemul NATO BMD este dezvoltat pe două componente  principale, respectiv un sistem de comandă-control (C2) comun, dezvoltat din fonduri comune, şi o serie de contribuții naționale voluntare constând în sisteme de detectare și de interceptare (ex. sisteme Aegis, Patriot, SAMP/T, radare) conectate la sistemul C2 aliat.

În 2012, apărarea antirachetă capătă o poziție centrală în cadrul posturii revizuite de apărare şi descurajare a NATO, aliații angajându-se la Chicago să mențină un pachet adecvat de capabilități nucleare, convenționale şi antirachetă pentru îndeplinirea misiunilor esențiale înscrise în Conceptul Strategic. Capabilitatea BMD a fost definită ca având un rol complementar armelor nucleare în descurajare, aceasta având un rol pur defensiv, fiind constituită în lumina amenințărilor provenind din afara zonei euro-atlantice. Tot cu această ocazie s-a afirmat că sistemul NATO BMD nu este orientat împotriva Rusiei şi nici nu are capacitatea de a submina arsenalul strategic rusesc de descurajare.

Dezvoltarea capabilității NATO BMD a cunoscut o serie de progrese semnificative de la momentul lansării inițiativei, aliații marcând în 2012 atingerea capacității operaționale interimare a sistemului şi, în iulie 2016, declararea capacităţii operaţionale iniţiale (IOC). Aceste progrese au avut la bază atât contribuțiile naționale din partea aliaților cât şi realizările în dezvoltarea sistemului comun de comandă-control BMD. Ca parte a contribuțiilor naționale voluntare România participă, alături de alți aliați (Polonia, Spania și Turcia) la dezvoltarea sistemului SUA de apărare antirachetă din Europa (EPAA) oferind locații de găzduire a unor componente esențiale ale acestuia. Declararea IOC la Varșovia a fost facilitată de finalizarea şi operaționalizarea etapei a doua a proiectului EPAA, respectiv activarea sistemului Aegis Ashore de la Deveselu oferind astfel o creștere semnificativă a capacității de acoperire şi protecție a teritoriului aliat împotriva unor eventuale atacuri cu rachete balistice, din afara spațiului european.

Cu ocazia Summit-ului de la Bruxelles, din iulie 2018, au fost reafirmate atât principiile politice care stau la baza dezvoltării capabilității NATO BMD, precum și determinarea aliaților pentru continuarea dezvoltării într-o manieră  rapidă și eficientă  a sistemului C2, de a cărei definitivare depinde atingerea Capabilității Operațională Depline (FOC) a NATO BMD.

Mai multe detalii privind participarea României la eforturile aliate de dezvoltare a sistemului de apărare antirachetă sunt disponibile la adresa www.mae.ro/node/1517

 Actualizat: ianuarie 2019

 

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…