România în NATO

Politica NATO în domeniul nuclear

Politica nucleară a NATO se bazează pe respectarea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), considerat de statele membre NATO piatra de temelie a regimului internațional de neproliferare nucleară. Toți aliații au aderat la NPT și sprijină caracterul său universal, respectarea și aplicarea sa deplină, precum și toate celelalte instrumente internaționale relevante în acest domeniu, așa cum este și Tratatul privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT).
Politica nucleară a NATO este revizuită constant și este determinată de postura nucleară a Alianței și de poziția capacităților nucleare în strategia NATO de descurajare și apărare. Armele nucleare  reprezintă un element important în descurajarea unei eventuale agresiuni la adresa Alianței, dar rolul lor este în mod fundamental politic, acestea nefiind îndreptate spre amenințări specifice.
În prezent, NATO se confruntă cu un mediu de securitate alterat în mod fundamental, din ce în ce mai divers, imprevizibil și provocator. La Summit-ul NATO din Țara Galilor (2014), șefii de stat și de guvern aliați au recunoscut schimbările mediului de securitate și au inițiat un proces de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare.
La Summit-ul NATO de la Varșovia (2016) precum și la Summit-ul NATO de la Bruxelles (2018), aliații au subliniat angajamentul ferm privind aplicarea deplină a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare în toate aspectele sale, inclusiv dezarmarea nucleară, neproliferarea și utilizarea pașnică a energiei atomice.
Poziția României
Țara noastră susține angajamentul față de o lume fără arme nucleare, în conformitate cu obiectivele NPT. Implementarea prevederilor acestui tratat reprezintă singurul mod realist și practic de atingere a acestui deziderat, printr-o abordare treptată și  care promovează stabilitatea internațională, pacea și securitatea sporită pentru toți.
Dezarmarea nucleară reprezintă un deziderat clar, alături de necesitatea de a se aborda în mod colectiv, într-un mod adecvat, provocările majore pe care proliferarea nucleară le generează în prezent. În acest sens, regimul NPT reprezintă abordarea optimă. România susține toate inițiativele și măsurile concrete de dezarmare nucleară, derulate de o manieră cuprinzătoare, cu respectarea deplină a suveranității tuturor statelor, precum și a preocupărilor și obligațiilor acestora de securitate.
 Pentru informaţii suplimentare pe acest subiect, vă invităm să accesaţi și paginile de Internet următoare:
http://www.mae.ro/node/1525 (în limba română)
http://www.mae.ro/node/2010 (în limba română)
http://www.mae.ro/en/node/2868 (în limba engleză)
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_50068.htm?selectedLocale=en (în limba engleză)
Actualizat: ianuarie 2019

 

In prim plan

NATO Secretary General highlights Romania’s contributions to Euro-Atlantic security

09.01.2020

Secretary General Jens Stoltenberg underscored Romania’s valued contributions to NATO in a meeting with Prime Minister…

Joint press point with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Romania, Ludovic Orban

09.01.2020

Last Last updated: 09 Jan. 2020 15:10 (As delivered) Prime Minister Orban, Ludovic, A…

Visit to NATO by the Prime Minister of Romania

07.01.2020

On Thursday 09 January 2020, the NATO Secretary General, Mr. Jens Stoltenberg, will meet the Prime Minister of Romania, Mr.…