România în NATO

Politica NATO în domeniul nuclear

Politica nucleară a NATO se bazează pe respectarea Tratatului de neproliferare (NPT), considerat de membrii NATO ca piatra de temelie a regimului internațional de neproliferare nucleară. Toți aliații au aderat la NPT și sprijină caracterul său universal, respectarea și aplicarea sa deplină, precum și toate celelalte instrumente internaționale relevante în acest domeniu.

Politica nucleară a NATO este revizuită constant și este determinată de postura nucleară și de poziția capacităților nucleare în strategia NATO. Armele nucleare sunt considerate drept un element important în descurajarea unei eventuale agresiuni împotriva Alianței, dar rolul lor este în mod fundamental politic și nu sunt îndreptate spre amenințări specifice.

În prezent, NATO se confruntă cu un nou mediu de securitate, din ce în ce mai divers, imprevizibil și solicitant. La Summit-ul din Țara Galilor (2014), șefii de stat și de guvern aliați au recunoscut schimbările mediului de securitate și au inițiat  un proces de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare.

La Summit-ul de la Varșovia (2016), aliații au subliniat angajamentul ferm al aplicării depline a Tratatului de Neproliferare Nucleară. În context, România își reafirmă angajamentul față de realizarea unei lumi fără arme nucleare, în conformitate cu obiectivele NPT, acesta reprezentând singurul mod realist și practic de atingere a acestui deziderat, printr-o abordare treptată, care promovează stabilitatea internațională, pacea și securitatea sporită pentru toți.

Dezarmarea nucleară reprezintă un imperativ clar, alături de necesitatea de a aborda în mod colectiv, într-un mod adecvat, provocările majore pe care proliferarea nucleară le generează în prezent. În acest sens, regimul NPT reprezintă abordarea optimă. România susține toate inițiativele și măsurile concrete de dezarmare nucleară, derulate de o manieră cuprinzătoare, cu respectarea deplină a suveranității tuturor statelor, precum și a preocupărilor și obligațiilor acestora de securitate.

 

Martie 2017

 

Celebrarea Zilei NATO în România

02.04.2017

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie 2017, a Zilei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) în…

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

31.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, la 31 martie 2017, la lucrările reuniunii ministeriale a…

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

30.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va participa mâine, 31 martie 2017, la Bruxelles, la reuniunea…