România în NATO

Diplomaţie publică

România acordă o atenţie deosebită activităţilor din sfera diplomaţiei publice, în vederea menţinerii şi consolidării interesului şi sprijinului opiniei publice pentru NATO.  O mai bună informare şi cunoaştere la nivelul opiniei publice a activităţilor, profilului şi structurilor aliate, a procesului constant de evoluţie şi adaptare a Alianţei la noile ameninţări de securitate, precum şi a profilului şi rolului României în NATO şi a contribuţiilor sale la îndeplinirea de către Alianţă a obiectivelor specifice este esenţială în acest sens.

În acest context, la 8 decembrie 2017, România a lansat campania de comunicare publică WeAreNATO, menită să să evidențieze maniera în care unitatea și solidaritatea dintre Aliați contribuie la protejarea păcii și securității cetățenilor. Totodată, campanie oferă oportunitatea de a evidenția și contribuția specifică pe care România o aduce eforturilor aliate de promovare a securității și stabilității, ca membru responsabil și deplin implicat în activitățile NATO. Planificată să se desfășoare în toate statele membre NATO, campania se va derula, într-o primă etapă, sub coordonarea și cu conturarea obiectivelor specifice de către statele pilot: România, Canada, Marea Britanie, Slovacia și Portugalia, în colaborare cu Divizia de Diplomație Publică a NATO. Obiectivele campaniei sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a problematicii NATO și obținerea sprijinului față de aceasta în rândul publicului român, cu focalizare pe grupurile reprezentate de tineri și de persoanele de gen feminin, precum și creșterea numărului de asocieri între NATO și contribuția României la Alianță, atât în plan național, cât și internațional. În plan național, campania va fi derulată de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Educației Naționale.

Evantaiul activităţilor de diplomaţie publică include o multitudine de instrumente specifice, de la organizarea unor vizite de documentare şi informare la sediul Alianţei, pentru participanţi din România, la seminarii, conferinţe, mese rotunde, expoziţii pe teme care să răspundă interesului opiniei publice româneşti faţă de activităţile NATO şi să aducă Alianţa mai aproape de aceasta.În organizarea acestor evenimente, Delegaţia Permanentă cooperează îndeaproape cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO, cu reprezentanţii societăţii civile, ai mediilor academice şi universitare din ţară altor instituţii guvernamentale.

În cadrul manifestărilor de diplomaţie publică în România, legate de NATO, un loc aparte îl ocupă « Ziua NATO ». Acestă zi specială reprezintă un eveniment de referinţă pentru societatea românească din perspectiva statutului României de aliat NATO şi a semnificaţiilor asociate acestui moment. Începând din 2005, "Ziua NATO” se marchează în România anual în prima duminică a lunii aprilie, pe baza unei decizii legislative. La alegerea acestei date s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004). "Ziua NATO" este o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euro-atlantic.

Alături de interesul pentru informarea opiniei publice interne, România acordă o atenţie deosebită şi sprijină activităţile din sfera diplomaţiei publice din statele partenere NATO.

În 2014, România a marcat printr-o serie de evenimente aniversarea a 10 ani de la aderarea la NATO. Pentru mai multe informaţii cu privire la evenimentele aniversare "România, 10 ani de apartenenţă la NATO", click aici.

Aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică a reprezentat un obiectiv care s-a bucurat de un larg consens, atât din partea tuturor forţelor politice, cât şi a opiniei publice româneşti. Dintre cele şapte invitate să adere la NATO la Summit-ul de la Praga (2002), obiectivul aderării s-a bucurat în România de sprijinul popular intern cel mai ridicat. Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în faţa Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004, în marja reuniunii miniştrilor Aliaţi. De asemenea, la 26 ianuarie 2014, s-au împlinit 20 de ani de la aderarea ţării noastre la PfP. România a fost primul stat ex-comunist care s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere. 

La iniţiativa României, cu prilejul reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO din aprilie 2014, au fost aniversaţi 15, 10 şi respectiv 5 ani de la aderarea de noi membri la NATO, începând din 1999 şi până în prezent. În declaraţia comună adoptată cu acest prilej, aliaţii au exprimat apreciere pentru contribuţia pe care statele care au aderat la NATO după 1999 au adus-o la consolidarea securităţii euro-atlantice şi au reiterat sprijinul pentru continuarea politicii NATO a uşilor deschise. 

Actualizat: ianuarie 2018

 

 

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…