România în NATO

Diplomaţie publică

România acordă o atenţie deosebită activităţilor din sfera diplomaţiei publice, în vederea menţinerii şi consolidării interesului şi sprijinului opiniei publice pentru NATO. O mai bună informare şi cunoaştere la nivelul opiniei publice a activităţilor, profilului şi structurilor aliate, a procesului constant de evoluţie şi adaptare a Alianţei la noile ameninţări de securitate, precum şi a profilului şi rolului României în NATO şi a contribuţiilor sale la îndeplinirea de către Alianţă a obiectivelor specifice este esenţială în acest sens.

Evantaiul activităţilor de diplomaţie publică include o multitudine de instrumente specifice, de la organizarea unor vizite de documentare şi informare la sediul Alianţei, pentru participanţi din România, la seminarii, conferinţe, mese rotunde, expoziţii pe teme care să răspundă interesului opiniei publice româneşti faţă de activităţile NATO şi să aducă Alianţa mai aproape de aceasta.

În organizarea acestor evenimente, Delegaţia Permanentă cooperează îndeaproape cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO, cu reprezentanţii societăţii civile, ai mediilor academice şi universitare din ţară altor instituţii guvernamentale.

În cadrul manifestărilor de diplomaţie publică în România, legate de NATO, un loc aparte îl ocupă « Ziua NATO ». Acestă zi specială reprezintă un eveniment de referinţă pentru societatea românească din perspectiva statutului României de aliat NATO şi a semnificaţiilor asociate acestui moment. Începând din 2005, "Ziua NATO” se marchează în România anual în prima duminică a lunii aprilie, pe baza unei decizii legislative. La alegerea acestei date s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004). "Ziua NATO" este o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euro-atlantic.

Alături de interesul pentru informarea opiniei publice interne, România acordă o atenţie deosebită şi sprijină activităţile din sfera diplomaţiei publice din statele partenere NATO.

În 2014, România a marcat printr-o serie de evenimente aniversarea a 10 ani de la aderarea la NATO. Pentru mai multe informaţii cu privire la evenimentele aniversare "România, 10 ani de apartenenţă la NATO", click aici.

Aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică a reprezentat un obiectiv care s-a bucurat de un larg consens, atât din partea tuturor forţelor politice, cât şi a opiniei publice româneşti. Dintre cele şapte invitate să adere la NATO la Summit-ul de la Praga (2002), obiectivul aderării s-a bucurat în România de sprijinul popular intern cel mai ridicat. Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în faţa Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004, în marja reuniunii miniştrilor Aliaţi. De asemenea, la 26 ianuarie 2014, s-au împlinit 20 de ani de la aderarea ţării noastre la PfP. România a fost primul stat ex-comunist care s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere. 

La iniţiativa României, cu prilejul reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO din aprilie 2014, au fost aniversaţi 15, 10 şi respectiv 5 ani de la aderarea de noi membri la NATO, începând din 1999 şi până în prezent. În declaraţia comună adoptată cu acest prilej, aliaţii au exprimat apreciere pentru contribuţia pe care statele care au aderat la NATO după 1999 au adus-o la consolidarea securităţii euro-atlantice şi au reiterat sprijinul pentru continuarea politicii NATO a uşilor deschise. 

 

 

Actualizat: martie 2017

 

 

Celebrarea Zilei NATO în România

02.04.2017

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie 2017, a Zilei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) în…

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

31.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, la 31 martie 2017, la lucrările reuniunii ministeriale a…

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

30.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va participa mâine, 31 martie 2017, la Bruxelles, la reuniunea…