România în NATO

Adunarea parlamentară NATO

Aspecte generale

Cunoscută iniţial sub numele de „Conferinţa Membrilor de Parlament din Ţările NATO”, organizaţia a fost denumită succesiv „Conferinţa Parlamentarilor NATO” şi „Adunarea Nord Atlantică”. În prezent denumirea sa oficială este „Adunarea Parlamentară NATO”.

AP NATO are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate, a schimba opinii, a înţelege punctele de vedere ale celorlalţi. Pe de altă parte, prezenţa oficialilor NATO la principalele reuniuni ale AP NATO îi ajută pe parlamentari să înţeleagă acţiunile Alianţei. De asemenea, AP este un indicator ale opiniilor colective ale parlamentarilor, ceea ce este necesar pentru Alianţă şi guvernele membre deoarece sprijinul opiniei publice a fost întotdeauna esenţial pentru NATO, mai ales ţinând seama de tipul de operaţiuni în care este angajată Alianţa astăzi.

În afară de aceasta, prin activităţile ei, AP contribuie la transparenţa politicilor NATO : rapoartele prezentate, dezbaterile, în general toate activităţile AP, ajută la înţelegerea politicilor Alianţei de către opinia publică.

AP NATO are 257 membri (titulari, cu drept de vot), din parlamentele celor 28 de ţări membre NATO şi 66 delegaţi,(fără drept de vot) din parlamentele a 14 state asociate (Federaţia Rusă, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveţia, Georgia, Armenia, R. Moldova, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Finlanda, Serbia si Muntenegru). La reuniuni participă si parlamentari din ţări cu statut de observator precum Japonia şi Kazakstan, reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Adunării Parlamentare a OSCE şi ai Adunării Uniunii Europei Occidentale, ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei si ai delegaţiilor mediteraneene asociate (Algeria, Israel, Iordania, Mauritania şi Maroc).
 
Adunarea îşi desfăşoară activitatea în cadrul a 5 comisii, respectiv:
1. Comisia pentru Dimensiunea Civilă a Securităţii

2. Comisia pentru Apărare şi Securitate

3. Comisia pentru Economie şi Securitate

4. Comisia Politică

5. Comisia pentru Ştiinţă şi Tehnologie

Aceste structuri au, fiecare, una sau două subcomisii.

În fiecare an vor loc două sesiuni plenare ale AP NATO (respectiv o sesiune de primăvară, în luna mai, şi o sesiune de toamnă, în perioada octombrie-noiembrie). Sesiunile plenare sunt găzduite prin rotaţie de ţările membre şi cele asociate. La sesiunea de toamnă, comisiile adoptă recomandări politice - care sunt supuse votului plenului Adunării şi transmise Consiliului Nord Atlantic.

Sesiunea de primăvară a AP NATO va avea loc în 2017 la Tbilisi (Georgia).

Anual, în luna decembrie, se organizează la Washington D.C. Forumul Parlamentar Transatlantic, la care poate participa orice membru al Adunării şi care permite parlamentarilor AP NATO să dezbată cu experţii americani chestiuni specifice privind Alianţa.

 

Prezenţa Parlamentului României în AP NATO

Parlamentul României a fost reprezentat în Adunare încă din 1990. În perioada noiembrie 1990 – aprilie 2004, Parlamentul României a luat parte la activităţile Adunării cu statut de invitat şi apoi de asociat. După aderarea la NATO, în aprilie 2004, delegaţiei Parlamentului României i-au revenit, conform regulamentului, zece locuri de membru, ce se repartizează corespunzător între Camera Deputaţilor şi Senat. Acestora li se adaugă zece supleanţi.

Desemnarea membrilor delegaţiei naţionale (titulari şi supleanţi) se face de către grupurile politice din Parlament, conform algoritmului de reprezentare rezultat din alegeri. Delegaţia îşi desemnează un membru (de obicei preşedintele delegaţiei) pentru a face parte din Comitetul Permanent al AP NATO, precum şi pe un altul în calitate de membru supleant al Comitetului Permanent. Din martie 2017, președintele delegației Parlamentului României la AP NATO este senatorul Vergil Chițac.

Pentru informații privind componența delegației Parlamentului României la AP NATO, vă rugăm accesați linkul: http://www.cdep.ro/pls/parlam/relatii_externe2015.componenta?idd=32&idl=1

                                                                                                                                                                                                  Actualizat: Martie 2017

 

Celebrarea Zilei NATO în România

02.04.2017

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie 2017, a Zilei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) în…

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

31.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, la 31 martie 2017, la lucrările reuniunii ministeriale a…

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

30.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va participa mâine, 31 martie 2017, la Bruxelles, la reuniunea…