Parteneriate NATO

Iniţiativa de cooperare de la Istanbul

~~Inițiativa a fost lansată la Summit-ul Șefilor de Stat și de Guvern de la Istanbul, 28 iunie 2004. După desfășurarea reuniunii la vârf, în perioada septembrie – decembrie 2004, adjunctul Secretarului General NATO a efectuat vizite în cele șase state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf pentru a discuta calea de urmat. În primele trei luni ale anului 2005, trei țări – Bahrein, Kuweit și Qatar - au aderat, în mod formal, la ICI. În iunie 2005, un alt patrulea stat partener - Emiratele Arabe Unite - a devenit, de asemenea, membru ICI.
Participând pentru prima dată în calitate de membru al Alianţei la Summit-ul de la Istanbul în iunie 2004, România a sprijinit ideea extinderii intereselor Alianţei spre regiunea Orientului Mijlociu Lărgit, prin lansarea Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul și cu scopul de a contribui la securitatea globală şi regională prin promovarea cooperării practice între NATO şi diferite state interesate din regiune.
România a susținut, de asemenea, dezvoltarea formatului ICI, atât pe latura politică (reuniuni la nivel înalt), cât și pe dimensiunea practică (noi instrumente și activități în cadrul parteneriatului).
Începând cu anul 2004, au avut loc o serie de activităţi de diplomaţie publică co-finanţate de către NATO: conferinţe, seminarii, inclusiv vizite la nivel înalt ale oficialilor NATO în regiune, respectiv vizite ale unor oficiali de rang înalt din regiune la sediul Cartierului General.
Prima vizită a Consiliului Nord-Atlantic în regiune a avut loc în Kuweit, în decembrie 2006. Cu această ocazie, Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, a participat la Conferinţa „NATO şi statele din Golf: gestionarea provocărilor comune pe baza Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul”. Conferinţa a fost urmată de un eveniment de nivel înalt organizat la Manama, la 24 aprilie 2008, de Departamentul de Diplomaţie Publică al NATO şi de Regatul Bahrein, având ca temă „Relaţia NATO - Bahrein şi Iniţiativa de Cooperare de la Istanbul”.
În anul 2008, a avut loc prima reuniune formală a Consiliului Nord Atlantic cu cele 4 state membre ICI (în formatul 26+4) la nivel de ambasadori.
În 2012, în cadrul Summit-ului NATO de la Chicago, Șefii de Stat și de Guvern au reafirmat angajamentul pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu ICI, dar și deschiderea față de primirea noilor membrii în cadrul formatului, inclusiv Arabia Saudită și Oman. Au apreciat, de asemenea, oferta generoasă a autorităților din Kuweit de a găzdui un Centru Regional ICI, care va contribui la o mai bună înțelegere a provocărilor comune de securitate, oferind prilejul de a se discuta modalități de abordare a acestora.
Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Summit-ul de la Istanbul, a fost programată la Bruxelles, în aprilie 2014, prima reuniune a miniștrilor de externe cu partenerii ICI.
Statele ICI au devenit furnizori eficienți de securitate și contributori la eforturile internaționale de proiectare a păcii și stabilității (Afganistan, Libia).
Pe 11 decembrie 2014, la Doha, Consiliului Nord-Atlantic și partenerii din cadrul Inițiativei de Cooperare de la Istanbul au abordat tema provocărilor de securitate comune, dar și aspecte privind modalități de a intensifica cooperarea pentru contracararea acestora, cu prilejul unei conferințe dedicate împlinirii a 10 ani de la crearea acestui parteneriat.
La 24 ianuarie 2017, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg a participat, alături de membrii Consiliului Nord-Atlantic, la inaugurarea Centrului Regional NATO–ICI găzduit de Kuweit. Cu prilejul ceremoniei de inaugurare, Secretarul General a subliniat potențialul Centrului pentru consolidarea parteneriatului între NATO și partenerii din regiunea Golfului, inclusiv în lupta privind combaterea terorismului.
A patra ediție a reuniunii grupului de consiliere politică a ICI s-a desfășurat în Kuweit, la 22-23 ianuarie 2018. În contextul primei întâlniri în acest format în cadrul Centrului Regional NATO-ICI, reprezentanți ai statelor aliate, ai statelor membre ICI, dar și din Arabia Saudită, Oman și Consiliul de Cooperare al Golfului, au discutat progresele obținute în cooperare, precum și maniere de consolidare a acesteia.

Actualizat:  Iulie  2018

 

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…