Parteneriate NATO

Comisia NATO-Ucraina

NATO consideră că statul ucrainean suveran, independent și stabil, ferm angajat pe calea democrației și a statului de drept, este esențial pentru securitatea euro-atlantică. Parteneriatul NATO-Ucraina a fost inițiat în 1997 și a devenit una dintre cele mai dezvoltate relații de parteneriat ale Alianței. Baza formală pentru relațiile NATO-Ucraina este constituită de Carta pentru un Parteneriat Distinct, din 1997, prin care a fost înființată Comisia NATO-Ucraina (NUC), precum și de Declarația de Completare a Cartei, semnată în 2009. Comisia NATO-Ucraina reprezintă principalul forum de dialog politic între Alianță și Ucraina, sprijinind dezvoltarea relației de parteneriat și stabilirea în comun a direcțiilor de acțiune. De-a lungul timpului, NATO și Ucraina au consolidat dialogul politic și cooperarea practică prin Programul Național Anual al Ucrainei (PNA). Acest instrument prevede programe de dezvoltare și consolidare a capabilităților (în prezent fiind discutat cel pe 2018).
În contextul agresiunii ruse în Ucraina, cooperarea NATO–Ucraina s-a intensificat.
La Summit-ul NATO de la Varșovia (8-9 iulie 2016), întrunirea Comisiei NATO-Ucraina a prilejuit întâlnirea șefilor de stat și de guvern din țările NATO cu președintele ucrainean Petro Poroșenko. Cu această ocazie, a fost agreată o declarație comună care reconfirmă sprijinul aliat pentru suveranitatea și integritatea  teritorială ale Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Totodată, a fost condamnată anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii de către Rusia, precum și acțiunile ruse de destabilizare continuă și deliberată a estului Ucrainei, prin încălcarea legislației internaționale. Aliații s-au angajat să susțină eforturile guvernului ucrainean de a urmări soluționarea politică a crizei, de natură a respecta interesele tuturor cetățenilor din toate regiunile Ucrainei, fără interferențe externe. Cu acel prilej, România și-a reiterat sprijinul pentru parteneriatul Alianței cu Ucraina și a transmis poporului ucrainean un mesaj de solidaritate și încurajare.
La Summit-ul NATO de la Varșovia Aliații au lansat Pachetul Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina, substanțiind Parteneriatul Distinct NATO-Ucraina și dedicat sprijinirii eforturilor acestei Kievului de a reforma și moderniza sectoarele de apărare și securitate.
Pe lângă aceste două domenii, dialogul și cooperarea Alianței cu Ucraina mai includ aspecte precum participarea ucraineană la operațiile aliate, cooperarea militară, planificarea răspunsului la urgențele civile, cooperarea științifică, protecția mediului și diplomația publică. NATO acordă Ucrainei, de asemenea, asistență în anumite domenii nevralgice, punctuale, așa cum este creșterea rezilienței împotriva amenințărilor cibernetice.
Activitatea României
Alături de ceilalți aliați, România are o prezență activă în dialogul politic și activitățile Alianței, dedicate dezvoltării relației cu Ucraina, contribuind cu expertiza proprie la procesul de reformă, încurajând și participând în numeroase proiecte lansate sub egida NUC.
În evaluarea progreselor înregistrate de Ucraina în implementarea Programului său National Anual, România acordă o atenție deosebită reflectării valorilor euro-atlantice în consolidarea statului de drept, respectării drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și contribuțiilor la consolidarea securității euro-atlantice, în particular la nivel regional.
Amintim că țara noastră exercită rolul de națiune-lider pentru gestionarea Fondului Voluntar Financiar de Asistență (trust fund) creat de NATO pentru susținerea apărării cibernetice a Ucrainei și beneficiind de contribuții de la mai mulți aliați, ceea ce constituie o contribuție substanțială la efortul Ucrainei de a se proteja în fața amenințărilor exercitate prin mijloace cibernetice la adresa componentelor infrastructurii sale critice în diferite domenii. După încheierea cu succes a primei faze a acestui proiect, la finalul anului 2017 autoritățile române și ucrainene au demarat structurarea celei de-a doua faze a sa. 

Pentru informații suplimentare pe acest subiect, vă invităm să accesați și paginile de Internet următoare:
https://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_37750.htm (în limba engleză)

Actualizat: iunie 2018

 

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…