Parteneriate NATO

Dialogul Mediteranean

Dialogul Mediteranean (DM) al Alianţei a fost lansat de către Consiliul Nord-Atlantic în 1994. Şapte state din regiunea mediteraneană – Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Maroc, Mauritania şi Tunisia – şi-au exprimat la acel moment interesul de a-şi intensifica cooperarea politică şi practică cu Alianţa.

Participând pentru prima dată în calitate de membru al Alianţei la Summit-ul de la Istanbul, în iunie 2004, România a sprijinit decizia de a oferi un cadru mai ambiţios şi mai intensificat dialogului cu partenerii mediteraneeni, pe baza principiului de „joint ownership” şi ţinând cont de interesele şi necesităţile specifice fiecărui stat partener.

România percepe acest cadru de cooperare ca pe o componentă importantă în mecanismele de promovare a securităţii şi stabilităţii regiunii, precum şi un instrument de sporire a încrederii şi înţelegerii reciproce între aliaţi şi partenerii mediteraneeni.

România este un participant activ şi susţine fiecare pas şi eforturile îndreptate înspre dezvoltarea în continuare a dimensiunilor politice şi practice ale cooperării în cadrul oferit de Dialogul Mediteranean.

Obiectivul acestui cadru partenerial este de a contribui la consolidarea securităţii şi stabilităţii regionale prin dezvoltarea cooperării practice, inclusiv prin intensificarea dialogului politic, dezvoltarea interoperabilităţii, promovarea reformei apărării şi contribuţia la lupta împotriva terorismului.

Prin Declaraţia Summit-ului de la Riga din noiembrie 2006, aliaţii au salutat progresul înregistrat în implementarea unui cadru mai extins şi mai ambiţios pentru Dialogul Mediteranean (DM) şi au stabilit că vor continua pe aceleaşi coordonate dezvoltarea dialogului, inclusiv prin prisma  deciziilor adoptate chiar la Riga. Printre altele, cu acea ocazie a fost lansată Iniţiativa NATO de Cooperare în domeniul instruirii pentru modernizarea structurilor de apărare şi instruirea forţelor de securitate.

În continuare, la Summit-ul de la Bucureşti, la 3-4 aprilie 2008, şefii de stat şi de guvern din statele NATO au salutat progresul semnificativ realizat în cadrul Dialogului Mediteranean şi s-au angajat ca Alianţa să continue consultările politice cu partenerii din DM, şi aprofundarea aranjamentelor de legătură cu regiunea, pe bază voluntară.

Declaraţia Summit-ului NATO de la Lisabona (19-20 noiembrie 2010) a reafirmat rolul esenţial al păcii şi stabilităţii din regiunea Mării Mediterane pentru securitatea euroatlantică. Ca atare, NATO va continua să vizeze amplificarea dimensiunilor politică şi practică a Dialogului Mediteranean, în vederea creşterii încrederii reciproce şi a acţiunii comune pentru confruntarea ameninţărilor de securitate din această regiune. 

Dialogul NATO cu partenerii din Dialogul Mediteranian se face prin formate 28+1 sau 28+7 şi la diferite niveluri, ceea ce denotă determinarea aliaţilor şi a partenerilor de a exploata la potenţial optim dimensiunile politice şi practice ale acestui dialog.

Prima reuniune la nivelul miniştrilor afacerilor externe NATO/DM a avut loc la Bruxelles, în decembrie 2004, pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Dialogului Mediteranean. Reuniunea a fost urmată de o serie de alte întâlniri informale. Pe fondul interesului existent pentru întărirea dialogului politic, miniştrii de externe s-au reunit cu o frecvență sporită pentru a discuta deschis dimensiunea politică şi practică a cooperării între NATO şi statele partenere în DM, dar şi despre problematica securităţii în regiune. În acest scop, au avut loc, la Bruxelles, întâlniri informale la nivelul miniştrilor de externe.

Dimensiunea politică include vizite şi participări ale înalţi oficialilor NATO în ţările DM, pentru convorbiri oficiale la nivel înalt sau participări la diferite dezbateri şi seminarii pe teme de politică internaţională. Scopul acestor vizite în regiune este de a impulsiona dialogul politic şi cooperarea dintre NATO şi fiecare dintre partenerii săi, precum şi de a promova imaginea şi obiectivele Alianţei. În acest sens, Alianţa a promovat conceptul de Program Individual de Cooperare, instrument destinat să structureze adecvat cooperarea cu statele mediteraneene, respectând specificitatea fiecărui partener în parte.

La 9 decembrie 2014, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg, alături de cei 28 reprezentanți permanenți în Consiliul Nord-Atlantic au participat la cea de-a 20-a aniversare a Dialogului Mediteranean la Amman, Iordania. Au fost prezenți, de asemenea, ambasadorii celor 7 state (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Mauritania, Maroc și Tunisia) participante în acest format. Cu ocazia vizitei la Amman, Secretarul General și ambasadorii au avut o întrevedere cu Majestatea Sa, Regele Abdullah II.  În cadrul seminarului aniversar NAC-MD, Secretarul General NATO a menționat următoarele aspecte: ,,securitatea noastră este strâns legată de securitatea și stabilitatea regiunii Mediteranei și a Orientului Mijlociu. Aceast fapt a creat premisele lansării Dialogului Mediteranean. După 20 de ani, rațiunea înființării Dialogului Mediteranean rămâne valabilă. Ne confruntăm cu provocări care traversează Orientul Mijlociu, Africa de nord, Europa și America de nord. Suntem conștienți că cea mai potrivită abordare a acestor provocări este de a lucra împreună’’.

La 2-3 octombrie 2017, s-a desfășurat în Nouakchott, Mauritania, a cincea reuniune a grupului de consiliere politică a Dialogului Mediteranean, la întâlnire participând reprezentanți ai statelor aliate și ai statelor partenere DM, precum și înalți reprezentanți din Libia, Delegația UE în Mauritania, G5 Sahel și OSCE. Reuniunea a vizat discutarea progreselor obținute în cooperarea cu partenerii MD, precum și complementaritatea activităților în contextul eforturilor internaționale.

La Summit-ul din Bruxelles din 2018, Alianța a aprobat un pachet de asistență vizând dezvoltarea capacităților de apărare (DCB) pentru Tunisia, precum și un pachet DCB consolidat pentru Iordania.

Pentru mai multe detalii accesați:https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_52927.htm

Actualizat: iulie 2018

 

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…