Parteneriate NATO

Consiliul NATO-Rusia

Relația NATO-Rusia a debutat formal în 1991, odată cu sesiunea inaugurală a Consiliului Cooperării Nord-Atlantice (ulterior denumit Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic).
Pentru a sublinia hotărârea de a imprima parteneriatului NATO-Rusia un nou ritm şi o nouă substanță, pe 27 mai 1997  a fost încheiat la Paris “Actul Fondator privind relațiile, cooperarea și securitatea reciproce”, care a oferit o nouă bază politică pentru dezvoltarea relațiilor NATO-Rusia.  Actul Fondator prevede respectarea de către NATO și Rusia a unui set de principii fundamentale ale dreptului internațional, precum respectarea suveranității și integrității teritoriale ale tuturor statelor, nerecurgerea la forță și la amenințarea cu forța, rezolvarea tuturor diferendelor prin mijloace pașnice
Consiliul Permanent Comun, forumul de consultare pentru cooperare, creat în 1997 prin Actul Fondator, a fost înlocuit de către Consiliul NATO-Rusia (NRC), creat la 28 mai 2002 prin Declarația de la Roma a șefilor de stat și de guvern ai membrilor NATO, respectiv Rusiei. NRC a adus împreună statele aliate și Rusia, ca parteneri egali în acest for de dialog, cooperare și dezvoltare a relației dintre NATO și Rusia.       
Declarația de la Roma precizează că NRC "va lucra pe baza unui dialog politic continuu între membrii săi, pe subiecte de securitate, pentru a identifica din timp probleme emergente, a determina abordările comune şi întreprinderea de acțiuni comune optime, după caz". După aceea au fost realizate consultări politice constructive pe subiecte ca Afganistan, Balcani, Sudan/Darfur, Irak sau regiunea extinsă a Orientului Mijlociu.
Ca urmare a intervenției militare ruse în Georgia (august 2008), NATO a luat decizia suspendării dialogului și cooperării sub egida Consiliului NATO-Rusia. Reluarea progresivă a acestora (”treptată și măsurată”) a fost decisă de miniștrii de externe NATO în decembrie 2008, iar în martie 2009, ei au hotărât reluarea reuniunilor formale ale NRC, precum și a   cooperării practice aliate cu Rusia.
Astfel, la 27 iunie 2009 s-a desfășurat în Corfu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la nivelul miniștrilor de externe. Aceștia au decis reluarea cooperării militare NATO-Rusia în paralel cu reforma structurilor de cooperare de sub egida Consiliului NATO-Rusia, în vederea eficientizării activității lor. Miniștrii au identificat interese comune de securitate, precum stabilizarea Afganistanului, controlul armamentelor, neproliferarea armelor de distrugere în masă și a mijloacelor lor de transport la țintă, gestionarea situațiilor de urgență, combaterea terorismului, a traficului de narcotice și a pirateriei.
În urma actelor de agresiune ale Rusiei la adresa Ucrainei, miniștrii de externe aliați au decis, la 1 aprilie 2014, suspendarea întregii cooperări practice, civile și militare, dintre NATO și Rusia, în cadrul NRC, sub egida Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic (EAPC) și a Parteneriatului pentru Pace (PfP). În prezent, dialogul politic se poate realiza doar la nivel ambasadorial şi superior acestuia, în funcție de necesități.  
Șefii de stat și de guvern aliați au reconfirmat această decizie la summit-urile NATO din Țara Galilor (din 3-4 septembrie 2014), Varșovia (8-9 iulie 2016) și la Bruxelles (11-12 iulie 2018).

De asemenea, liderii aliați au decis la Summit-ul de la Varșovia ca, în paralel cu întărirea posturii de descurajare și apărare, NATO să manifeste deschidere față de un dialog periodic, focalizat și consistent, cu o Rusie dispusă să se angajeze într-un astfel de dialog pe bază de reciprocitate în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Scopul este evitarea neînțelegerilor, interpretărilor greșite și a escaladării neintenționate, precum și creșterea transparenței și a predictibilității reciproce. Acest dialog se derulează prin reuniuni ale NRC, la nivel de ambasadori, decise în principiu pe baza elementelor de agendă care este necesar să fie abordate.

Orice decizie de reluare a cooperării va depinde de respectarea unor condiții (There can be no return to “business as usual” until there is a clear, constructive change in Russia’s actions that demonstrates compliance with international law and its international obligations and responsibilities – para 9 al Declarației Summit-ului NATO de la Bruxelles).

Din momentul suspendării cooperării practice aliate cu Rusia, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit de 10 ori (ultima oară la 5 iulie 2019) și a abordat  teme precum situația de securitate din Ucraina, transparența militară și reducerea riscurilor, exerciții militare, Afganistan, Tratatul INF (privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune).

De asemenea, continuă – cu titlu ocazional – dialogul militar la nivel strategic, liniile militare de comunicare NATO-Rusia fiind pregătite să contribuie la de-escaladarea unor situații potențial periculoase. Ultimul contact a avut loc la 26 noiembrie 2019, la Baku (Azerbaidjan), între președintele Comitetului Militar al NATO, Sir Stuart Peach, și gen. Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Fed. Ruse și prim-adjunct al ministrului apărării. 

NATO își menține unită poziția în ce privește Rusia, pe linia dialogului politic de substanță și la nivel ridicat (ambasadorial sau superior acestuia), în paralel cu consolidarea măsurilor aliate de apărare și descurajare.

Poziția României
România susține cu fermitate și în mod activ poziția principială a Alianței cu privire la Rusia.

Pentru informații suplimentare pe acest subiect, vă invităm să accesați și paginile de Internet următoare (în limba engleză):
https://www.nato.int/cps/en/natohq/115204.htm https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_50090.htm?selectedLocale=en  
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_167682.htm?selectedLocale=en

Actualizat: decembrie 2019

 

In prim plan

Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la Reuniunea Liderilor

04.12.2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 4 decembrie a.c., la Watford (Regatul Unit al…

Declarații de presă susținute de Președintele României la finalul Reuniunii Liderilor de la Londra

04.12.2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 4 decembrie a.c., la Watford (Regatul Unit al Marii…

London Declaration

04.12.2019

Issued by NATO Leaders at their meeting in London 3-4 December 2019 Today, we gather in London, NATO’s first…