Parteneriate NATO

Parteneri globali

NATO cooperează, pe baze individuale, cu o serie de state care nu sunt incluse în formatele parteneriale regionale ale Alianţei şi care sunt denumite generic "parteneri globali" (partners across the globe sau global partners). În prezent, această categorie include: Australia, Afganistan, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Columbia, Mongolia, Noua Zeelandă şi Pakistan.

Aceste state cooperează cu NATO în domenii de interes comun şi contribuie activ la operaţiile aliate (ISAF and Resolute Support Mision, KFOR, SFOR, Ocean Shield). Partenerii globali stabilesc, în mod individual, ariile de interes pentru avansarea cooperării cu Alianţa  şi relaţia cu NATO se bazează pe ideea de reciprocitate şi beneficii comune.

În ultimii ani, NATO a dezvoltat relaţii bilaterale cu fiecare dintre aceste state, iar în prezent partenerii globali au acelaşi nivel de acces la activităţile de parteneriat ca şi naţiunile care sunt incluse în cadre formale de parteneriat cu NATO. Activităţile variază de la exerciţii comune şi operaţii, la pregătire de nivel strategic pe zona de intelligence, schimb de informaţii şi tehnologie. Impoprtanţa angajării acestor state a fost subliniată în Conceptul Strategic al Alianţei adoptat la Summit-ul NATO de la Lisabona din noimebrie 2011. Cu acel prilej, aliaţii au exprimat intenţia de angajare sporită în raport cu partenerii globali, ca parte a eforturilor mai largi de reformare a politicii de parteneriate a NATO. Ulterior, la Berlin, miniştrii de externe aliaţi au aprobat noua politică de parteneriate a NATO.

În conformitate cu aceasta, toţi partenerii trebuie trataţi la fel, prin oferirea aceleiaşi baze pentru cooperare şi dialog. Mai mult, formatele flexibile de întâlniri permit reunirea membrilor NATO cu partnerii din alte state care nu dispun de programe bilaterale de cooperare, precum China, India, Singapore, Indonesia, Malaesia şi Columbia. În cadrul unor astfel de întâlniri sunt abordate subiecte diverse cum ar fi combaterea pirateriei sau a traficului de narcotice în Afganistan.

O serie de parteneri globali au semnat programe de cooperare și parteneriat individualizate cu NATO (Individual Partnership and Cooperation Programme - IPCP): Irak, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Republica Coreea, Columbia, Mongolia.

Cooperarea cu partenerii globali este susținută de un dialog politic constant. În ceea ce priveşte contactele politice recente, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a vizitat Japonia și Coreea de Sud în perioada  29 octombrie --2 noiembrie 2016, prilej cu care a avut un schimb de opinii pe teme vizând stadiul și perspectivele consolidării cooperării cu Alianța și provocările de securitate comune din regiune. În cadrul vizitei la Seul, secretarul general al NATO și ministrul de externe sud-coreean au semnat un nou Program de Cooperare și Parteneriat Individualizat NATO-Coreea de Sud, menit să conducă la aprofundarea dialogului politic și a cooperării practice în domenii prioritare, inclusiv vizând neproliferarea, apărarea cibernetică și combaterea terorismului.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați:

http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49188.htm?selectedLocale=en


 

Actualizat:ianuarie 2018

 

 

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…