Parteneriate NATO

Parteneriatul Euro-Atlantic

Rolul Parteneriatului Euro-Atlantic (Euro-Atlantic Partnership - EAP) pentru NATO

Parteneriatul Euro-Atlantic este un forum de dialog politic, consultări şi cooperare practică între statele aliate şi partenere. Datează de la începutul anilor ‘90 când NATO a creat Consiliul de Cooperare Nord-Atlantică (NACC). În 1994 a fost lansat un cadru de cooperare cu caracter operaţional (Parteneriatul pentru Pace / Partnership for Peace / PfP). În 1997 s-a atins un nivel superior de cooperare prin înfiinţarea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC).

Parteneriatul Euro-Atlantic a fost iniţiat ca şi cadru de cooperare în domeniul securităţii, fundamentat pe valori şi principii comune, cu ţările din imediata vecinătate a Alianţei spre Est şi Sud, cuprinzând regiunile Caucazului şi Asiei Centrale.

În prezent, are în componență 28 de state membre NATO și 22 de parteneri PfP.

În cadrul Parteneriatul Euro-Atlantic, statele membre NATO contribuie şi oferă asistenţă ţărilor partenere în domenii precum: reforma sectoarelor de apărare şi securitate, modernizarea forţelor armate şi a altor instituţii relevante, interoperabilitate, participarea în operaţii comune de menţinere a păcii, managementul crizelor, planificarea urgențelor civile etc. De asemenea, EAPC promovează inițiativele privind schimbul de expertiză și cooperarea practică în domenii de interes reciproc, precum cele referitoare la combaterea terorismului, securitatea la granițe, proliferarea armelor de distrugere în masă și a armelor de calibru mic și ușoare. 

Politicile NATO/EAPC au fost, de asemene,a agreate, pentru a susține eforturile internaționale în sprijinul implementării Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325 privind femeile, pacea și securitate, precum și în vederea combaterii traficului de ființe umane.

Relevanţa Parteneriatului Euro-Atlantic pentru România

România a fost primul stat partener care a semnat Documentul cadru PfP la 26 ianuarie 1994. Începând din 2004, când România a devenit stat membru NATO cu drepturi depline, ţara noastră a utilizat propria experienţă în domeniile apărării şi securităţii pentru a oferi asistenţă şi sprijin practic partenerilor interesaţi în domenii de cooperare specifice ale EAPC/PfP.

Aşezarea geografică a României în regiunea extinsă a Mării Negre ne-a ajutat să promovăm valorile şi principiile de bază ale democraţiei, drepturile omului şi ale statului de drept, care reprezintă fundamentul cooperării în cadrul Parteneriatului Euro-Atlantic cu ţările situate la frontiera de Est a Alianţei. Promovarea păcii şi stabilităţii în aceste regiuni reprezintă una dintre principalele priorităţi, iar România a acţionat în mod consecvent în acest sens printr-o cooperare directă şi reciproc avantajoasă cu statele partenere din aceste zone.

 

Actualizat:aprilie 2017

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…