România în NATO

Extinderea NATO

Alianţa Nord-Atlantică este deschisă către primirea de noi membri, în conformitate cu politica sa a „uşilor deschise „. Potrivit acestei politici, orice stat european care poate contribui la promovarea obiectivelor Alianţei incluse în Tratatul de la Washington şi la întărirea securităţii în spaţiul euro-atlantic, poate fi invitat să devină membru al NATO. Cea mai recentă rundă de extindere a avut loc la 1 aprilie 2009, odată cu aderarea la NATO a Albaniei și Croației.

România, membru al Alianţei din 2004, susţine activ politica „uşilor deschise” a NATO. De asemenea, România sprijină eforturile statelor candidate de pregătire pentru aderare, atât prin canalele bilaterale, cât şi prin intermediul mecanismelor NATO.

Principalul instrument pentru pregătirea pentru aderare este Planul de acţiune în vederea obţinerii calităţii de membru al NATO (Membership Action Plan-MAP), prin intermediul căruia NATO furnizează asistenţă în pregătirea pentru aderare. Procesul MAP constă în planuri de acţiuni convenite anual de aliaţi cu statele candidate, în funcţie de nevoile specifice ale acestora, ale căror rezultate sunt evaluate, de asemenea, anual. Participarea la procesul MAP nu presupune automat aderarea la NATO, aceasta fiind condiţionată de îndeplinirea criteriilor de aderare.

În prezent, patru state partenere ale Alianţei aspiră la obţinerea calităţii de membru NATO – Bosnia-Herţegovina, Georgia, Macedonia şi Muntenegru. La Summit-ul NATO din 3-4 septembrie 2014 s-a decis lansarea unui proces de dialog intensificat cu Muntenegru, urmând ca, cel târziu la sfărşitul anului 2015, miniştrii de externe NATO să decidă asupra adresării unei invitaţii de aderare, în funcţie de persormanţele părţii muntenegrene. Totodată, a fost decis lansarea unui pachet substanţial de măsuri în sprijinul Georgiei. 

 

Actualizat: noiembrie 2014

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu asistenți ai secretarului general al NATO

22.02.2017

Alături de întâlnirea cu secretarul general adjunct, programul vizitei la sediul NATO a secretarului de stat pentru…

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu adjunctul secretarului general al NATO Rose Gottemoeller

22.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a întreprins, în…

Vizita la NATO a secretarului de stat George Ciamba

21.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, se va deplasa, în…