România în NATO

Extinderea NATO

Alianţa Nord-Atlantică este deschisă către primirea de noi membri, în conformitate cu politica sa a „uşilor deschise„. Potrivit acestei politici, orice stat european care poate contribui la promovarea obiectivelor Alianţei incluse în Tratatul de la Washington şi la întărirea securităţii în spaţiul euro-atlantic, poate fi invitat să devină membru al NATO.
România, membru al Alianţei din 2004, susţine activ politica „uşilor deschise” a NATO. De asemenea, România sprijină eforturile statelor candidate de pregătire pentru aderare, atât prin canalele bilaterale, cât şi prin intermediul mecanismelor NATO.
Principalul instrument destinat pregătirii pentru aderare este Planul de acţiune în vederea obţinerii calităţii de membru al NATO (Membership Action Plan-MAP), prin intermediul căruia NATO furnizează asistenţă în pregătirea pentru aderare. Procesul MAP constă în planuri de acţiuni convenite anual de aliaţi cu statele candidate, în funcţie de nevoile specifice ale acestora, ale căror rezultate sunt evaluate, de asemenea, anual. Participarea la procesul MAP nu presupune automat aderarea la NATO, aceasta fiind condiţionată de îndeplinirea criteriilor de aderare.
În prezent, patru state partenere ale Alianţei aspiră la obţinerea calităţii de membru NATO – Bosnia-Herţegovina, Georgia, Macedonia și Ucraina. La Summit-ul NATO din 3-4 septembrie 2014 s-a decis lansarea unui pachet substanţial de măsuri în sprijinul Georgiei.
Pe 5 iunie 2017, Muntenegru a devenit cel de-al 29-lea stat membru al Alianței, în urma depunerii de către premierul muntenegrean Dusko Markovic a instrumentului de aderare la Departamentul de Stat al SUA.

La Summit-ul de la București din 2008, Șefii de stat și de guvern au decis să invite Macedonia să adere la NATO, cu condiția finalizării cu succes a diferendului cu Grecia privind chestiunea denumirii statului. După acordul istoric dintre Atena și Skopje privind denumirea statului, în iulie, la Summit-ul de la Bruxelles din 11-12 iulie 2018, Alianța a invitat oficial Macedonia să înceapă negocierile de aderare la NATO.   

Actualizat:  Iulie  2018

 

 

 

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…