Operaţii NATO

Afganistan – Misiunea Resolute Support

Începând cu 1 ianuarie 2015, NATO desfășoară în Afganistan o misiune de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și instituțiile acestui stat (Resolute Support Mission/RSM). RSM succede operației ISAF (derulată în perioada decembrie 2001 – decembrie 2014). Spre deosebire de ISAF, misiunea Resolute Support este de natură non-combat (nu presupune angajarea în lupte contra insurgenților). RSM dispune de un cartier general la Kabul și 4 comandamente regionale la Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar și Laghman. Activitățile de instruire, consiliere și asistență vizează 8 domenii prioritare: planificarea bugetară multianuală; transparența, asumarea răspunderii și supervizarea; controlul civil asupra instituțiilor afgane din domeniul securității; procesul de generare a forței; sustenabilitatea forțelor; planificarea politico-strategică, resurse și executarea sarcinilor; informații; comunicarea strategică.

În decembrie 2015, miniștrii de externe din statele membre NATO și cele care au calitatea de parteneri operaționali au agreat menținerea RSM și în 2016 în aceeași arhitectură (un cartier general și 4 comandamente regionale).  În mai 2016, miniștrii de externe au convenit prelungirea prezenței RSM dincolo de 2016, pe baza unui model flexibil, regional. Decizia respectivă a fost reconfirmată la cel mai înalt nivel cu prilejul Summit-ului NATO de la Varșovia (8-9 iulie 2016). La ministeriala apărării din iunie 2017 aliaţii şi partenerii operaţionali au reconfirmat sprijinul pentru RSM şi continuarea activităţilor sale şi în 2018. În noiembrie 2017, miniștrii aliați ai apărării statele membre şi partenere au decis să sporească prezenţa în teatru, de la 13.000 la  aprox. 16.000 militari, fără a modifica natura non-combat a RSM.

Dincolo de implicarea operațională prin intermediul RSM, NATO susține și financiar forțele afgane de apărare și securitate (ANDSF). La Summit-ul de la Varșovia s-a convenit asigurarea asistenței financiare pentru intervalul 2018 – 2020, element esențial pentru ameliorarea capabilităților ANDSF. Acest suport financiar a fost reconfirmat la ministeriala apărării din iunie 2017 și ulterior la ministeriala de externe din aprilie 2018, respectiv a apărării din iunie 2018. În ce o privește, România s-a angajat să contribuie în perioada 2015 - 2017 cu 500.000 USD anual la asigurarea sustenabilității ANDSF.

La Summit-ul de la Bruxelles din 11-12 iulie 2018 s-a decis ca RSM să continue activitățile de instruire, consiliere și asistență până când condițiile din teatru ar impune modificări. De asemenea, în planul sprijinului financiar pentru sustenabilitatea ANDSF s-a realizat un acord politic de prelungire a asistenței acordate până în 2024. NATO și partenerii operaționali vor continua să dezvolte și parteneriatul politic și practic în relația cu Afganistanul, inclusiv prin Parteneriatul Durabil (creat la Summit-ul de la Lisabona în 2010). La rândul său, partea afgană s-a angajat între altele să continue reformele, să combată corupția, să organizeze alegeri credibile, libere, corecte și incluzive în 2018 și 2019. În contextul Summit-ului a fost emisă și o Declarație cu Afganistanul care poate fi consultată la adresa https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156625.htm

România a participat la RSM încă de la debutul său, iar în prezent dispune de un contingent de aprox. 700 militari, îndeosebi în Kandahar şi la cartierul general de la Kabul. Implicarea României în Afganistan se fundamentează pe o serie de rațiuni majore: angajamentul ţării noastre pentru îndeplinirea mandatului celei mai ample operaţii a NATO; asigurarea unui mediu stabil în Afganistan pentru ca teritoriul său să nu mai constituie un sanctuar pentru terorism, iar poporul afgan să trăiască în pace şi să poată decide singur propriul viitor; securitatea euro-atlantică şi internaţională depinde și de stabilitatea din Asia Centrală şi de Sud, Afganistanul fiind un stat-cheie în acest sens.

România sprijină procesul de reconciliere din Afganistan, care trebuie să fie condus și asumat de partea afgană, și consideră că soluția la conflict rezidă în renunțarea la violență și angajarea în negocieri. România apreciază și susține eforturile Președintelui Ghani, în cadrul formatului Procesului de la Kabul (Kabul Process), de a avansa pe calea reconcilierii, inclusiv oferta acestuia din 28 februarie 2018 de a derula negocieri fără precondiții cu talibanii. De asemenea, susţine activitatea Reprezentantului Special Civil al NATO în Afganistan (SCR), în eforturile sale de coordonare cu reprezentanţii Guvernului afgan, ai altor organizaţii internaţionale implicate, în special ONU şi UE, precum şi cu statele vecine Afganistanului, în vederea promovării securităţii şi stabilităţii ţării.

 

iulie 2018

 

In prim plan

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…