Operaţii NATO

Afganistan – Misiunea Resolute Support

Începând cu 1 ianuarie 2015, NATO desfășoară în Afganistan o misiune de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și instituțiile acestui stat (Resolute Support Mission/RSM). RSM succede operației ISAF (derulată în perioada decembrie 2001 – decembrie 2014). Spre deosebire de ISAF, misiunea Resolute Support este de natură non-combat (nu presupune angajarea în lupte contra insurgenților). RSM dispune de un cartier general la Kabul și 4 comandamente regionale la Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar și Laghman. Activitățile de instruire, consiliere și asistență vizează 8 domenii prioritare: planificarea bugetară multianuală; transparența, asumarea răspunderii și supervizarea; controlul civil asupra instituțiilor afgane din domeniul securității; procesul de generare a forței; sustenabilitatea forțelor; planificarea politico-strategică, resurse și executarea sarcinilor; informații; comunicarea strategică.

 În noiembrie 2017, miniștrii aliați ai apărării statele membre şi partenere au decis să sporească prezenţa în teatru, de la 13.000 la  aprox. 16.000 militari, fără a modifica natura non-combat a RSM.

Dincolo de implicarea operațională prin intermediul RSM, NATO susține și financiar forțele afgane de apărare și securitate (ANDSF). La Summit-ul de la Varșovia (2016) s-a convenit asigurarea asistenței financiare pentru intervalul 2018 – 2020, element esențial pentru ameliorarea capabilităților ANDSF.  România a contribuit până în prezent cu aprox. 1.5 mil USD la sustenabilitatea ANDSF, prin intermediul Fondului dedicat (ANA/Afghan National Army Trust Fund).

La Summit-ul de la Bruxelles din 11-12 iulie 2018 s-a decis ca RSM să continue activitățile de instruire, consiliere și asistență până când condițiile din teatru ar impune modificări. De asemenea, în planul sprijinului financiar pentru sustenabilitatea ANDSF s-a realizat un acord politic de prelungire a asistenței acordate până în 2024. NATO și partenerii operaționali vor continua să dezvolte și parteneriatul politic și practic în relația cu Afganistanul, inclusiv prin Parteneriatul Durabil (creat la Summit-ul de la Lisabona în 2010). La rândul său, partea afgană s-a angajat între altele să continue reformele, să combată corupția, să organizeze alegeri credibile, libere, corecte și incluzive (alegerile parlamentare au avut loc în 2018, iar cele prezidențiale în septembrie 2019). În contextul Summit-ului NATO din 2018 a fost emisă și o Declarație cu Afganistanul care poate fi consultată la adresa https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156625.htm.

România a participat la RSM încă de la debutul său, iar în prezent dispune de un contingent de aprox. 800 militari, îndeosebi în Kandahar şi la cartierul general de la Kabul. Implicarea României în Afganistan se fundamentează pe o serie de rațiuni majore: angajamentul ţării noastre pentru îndeplinirea mandatului celei mai ample operaţii a NATO; asigurarea unui mediu stabil în Afganistan pentru ca teritoriul său să nu mai constituie un sanctuar pentru terorism, iar poporul afgan să trăiască în pace şi să poată decide singur propriul viitor; securitatea euro-atlantică şi internaţională depinde și de stabilitatea din Asia Centrală şi de Sud, Afganistanul fiind un stat-cheie în acest sens.

România sprijină procesul de reconciliere din Afganistan, care trebuie să fie condus și asumat de partea afgană, și consideră că soluția la conflict rezidă în renunțarea la violență și angajarea în negocieri. România sprijină Procesul de la Kabul (Kabul Process), care vizează avansarea pe calea reconcilierii, inclusiv oferta președintelui Ghani din 28 februarie 2018 de a derula negocieri fără precondiții cu talibanii. De asemenea, susţine activitatea Reprezentantului Special Civil al NATO în Afganistan (SCR), în eforturile sale de coordonare cu reprezentanţii Guvernului afgan, ai altor organizaţii internaţionale implicate, în special ONU şi UE, precum şi cu actorii regionali, în vederea promovării securităţii şi stabilităţii ţării.

Totodată, sprijinim și eforturile diplomatice ale Reprezentantului Special al SUA pentru Afganistan, ambasadorul Zalmay Khalilzad, inițiate in toamna anului 2018, inclusiv negocierile purtate cu oficiali talibani în capitala statului Qatar, Doha. Reducerea violențelor de către talibani ar putea facilita reluarea negocierilor de pace de la Doha, conflictul neputând fi soluționat în plan militar.

Decembrie 2019

 

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…