Operaţii NATO

Balcanii de Vest - KFOR

~~Alianţa Nord-Atlantică desfășoară în Balcani operaţiunea de menținere a păcii KFOR, lansată în 1999, în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. KFOR contribuie, de asemenea, la implementarea Acordului Tehnico-Militar dintre NATO şi fosta Republică Federală a Iugoslaviei (Serbia şi Muntenegru), semnat la 9 iunie 1999. În prezent, KFOR dispune de aprox. 9865 de militari, din 20 de state aliate și 8 state partenere.  Principalele responsabilități ale KFOR sunt de a asigura un mediu sigur și stabil și a libertății de mișcare pe tot cuprinsul Kosovo. Alianța conlucrează îndeaproape cu Misiunea UE în Kosovo – EULEX – în îndeplinirea acestor responsabilități.
În 2008, NATO a decis asumarea, de către KFOR, a unor sarcini suplimentare constând în: dizolvarea KPC (“Kosovo Protection Corps”), realizată la 14 iunie 2009 și înființarea, în locul său, cu sprijin NATO, a Forţei de Securitate a Kosovo (Kosovo Security Force-KSF). Aceasta este o structură de securitate redusă numeric, înarmată uşor, profesionistă, cu un mandat axat pe managementul crizelor, protecţia civilă şi intervenţie în cazul unor dezastre naturale şi situaţii de urgenţă. A fost, de asemenea, creată o structură de supervizare civilă a KSF. Sprijinul pe care NATO l-a acordat inițial KSF prin intermediul KFOR a fost preluat de Echipa NATO de Legătură și Consiliere (”NATO Advisory and Liaison Team”), structură aliată civil-militară cu rol de consiliere în formarea instituțiilor de apărare.
Având în vedere că, de-a lungul timpului, situația de securitate din Kosovo s-a ameliorat, NATO a decis în iunie 2009 demararea unui proces de ajustare treptată a KFOR spre o „prezenţă de descurajare”. Reducerea trupelor KFOR se face treptat şi în etape multiple, ritmul fiind decis de către Consiliul Nord-Atlantic, în funcţie de situaţia de securitate din zonă.
În noua configuraţie, activitatea KFOR rămâne centrată pe menţinerea unui climat de securitate şi stabilitate și a libertății de mișcare în Kosovo, pe baza mandatului conferit prin Rezoluţia 1244 a CSONU. De asemenea, KFOR continuă să acorde o atenție deosebită protecției persoanelor care aparțin minorităților. KFOR asigură și protecția Mănăstirii Decani. Prezența KFOR continuă să se bucure de o mare încredere în rândul populației locale și are un rol important în susținerea dialogului Belgrad-Priștina facilitat de Uniunea Europeană, prin asigurarea unui mediu sigur și stabil.
Având în vedere nerecunoaşterea de către Bucureşti a independenţei declarate de Kosovo, participarea forţelor româneşti la KFOR s-a circumscris în permanenţă exclusiv dimensiunii de securitate, acestea neluând parte la noile sarcini legate de formarea KSF. În prezent, România participă la KFOR cu 55 de militari.

Actualizat: iulie 2018

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…