România în NATO

România - Punct de contact NATO în R. Azerbaidjan

Ambasada României la Baku exercită, în perioada 1 ianuarie 2013-31 decembrie 2014, mandatul de CPE (Contact Point Embassy -CPE) în Azerbaidjan. Acesta este cel de-al treilea mandat succesiv pentru România în această țară, venind în continuarea celor exercitate de ţara noastră în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010 și respectiv 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2012.

Prin acest al treilea mandat, România doreşte să contribuie la dezvoltarea dialogului şi cooperării Azerbaidjanului cu NATO. De asemenea, România asigură facilitarea cunoaşterii rolului şi politicilor NATO de către publicul azer.

Exercitarea mandatului de CPE face parte dintre acţiunile pe care România le derulează în cadrul contribuţiei sale de substanţă la consolidarea relaţiei cu statele partenere NATO. România apreciază în mod deosebit cooperarea Azerbaidjanului cu NATO şi rolul activ al acestui stat în cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC).

Importanţa acordată de partea română mandatelor asumate în Azerbaidjan în perioadele 2009-2010 și 2011-2012 a fost ilustrată prin numărul de activităţi organizate de Ambasada României la Baku în calitate de CPE, prin participarea unor oficiali MAE, precum şi prin prezenţa constantă a ambasadorului României la Baku la evenimentele publice pe teme de securitate organizate de organizaţii non-guvernamentale din Azerbaidjan sau de instituţiile azere.

Prestaţia României în calitate de stat deţinător al rolului de CPE NATO la Baku este apreciată atât la nivelul Alianţei, cât şi al autorităţilor azere. Aceste aprecieri au jucat un rol important în decizia de reînnoire pentru o perioadă de încă doi ani a mandatului deţinut de Ambasada României la Baku. Astfel, în perioada 2015-2016 România va continua să exercite atribuțiile de CPE la Baku, pentru cel de-al patrulea mandat consecutiv.


Note: 
- Ambasadele puncte de contact NATO în statele partenere au un rol important în derularea relaţiei dintre Alianţă şi statul respectiv.

- Mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani şi include sprijinirea derulării activităţilor NATO, în special a celor de diplomaţie publică, în plan local, precum şi întreprinderea demersurilor necesare în vederea asigurării unui canal de comunicare a politicilor NATO în statul partener.


Ambasada României în Republica Azerbaidjan
Adresa: Str. Akademik Hasan Aliyev, nr. 125 A (Narimanov) Baku 
Telefon: 00994 12-465.63.78
Telefon secţie consulară: 00994 12-465.09.25 
Fax: 00994 12-465.60.76
E-mail: romania@ultel.net
Web : http://baku.mae.ro 
E.S. Dl. Daniel Cristian Ciobanu

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu asistenți ai secretarului general al NATO

22.02.2017

Alături de întâlnirea cu secretarul general adjunct, programul vizitei la sediul NATO a secretarului de stat pentru…

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu adjunctul secretarului general al NATO Rose Gottemoeller

22.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a întreprins, în…

Vizita la NATO a secretarului de stat George Ciamba

21.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, se va deplasa, în…