Operaţii NATO

Sprijinul NATO acordat Uniunii Africane

Începând cu anul 2005, NATO cooperează cu Uniunea Africană (UA) – o organizație regională creată în anul 2002, fomată din 55 de membri. Relația NATO-AU a început modest, cu cereri de sprijin în domeniul logistic și asistență aeriană pentru misiunea sa din Sudan. Cooperarea a evoluat de-a lungul timpului și, deși în principal bazată pe cooperarea militară-tehnică ad-hoc, aliații NATO s-au angajat să extindă cooperarea cu UA în 2016, cu scopul de a face din aceasta parte integrantă a eforturilor NATO de a colabora mai îndeaproape cu partenerii săi pentru a aborda provocările de securitate care provin din sud.
NATO a dezvoltat cooperarea cu Uniunea africană în principal în trei domenii: sprijinul operațional; sprijin pentru consolidarea capacităților; asistență în dezvoltarea și susținerea forței africane aflată în așteptare (ASF). Sprijinul operațional include transportul aerian și maritim strategic, precum și sprijinul planificării misiunii AU în Somalia (AMISOM). Sprijinul pentru consolidarea capacităților include participarea la cursuri de formare în instituțiile de resort ale NATO și de a livra cursuri prin intermediul echipelor de formare mobilă ale NATO. Sprijinul pentru dezvoltarea și susținerea ASF include exerciții de formare adaptate, precum și asistență în dezvoltarea de concepte legate de ASF.
NATO a înființat, de asemenea, un birou de legătură la sediul AU din Addis Abeba, Etiopia. Acesta este condus de un ofițer de legătură, militar de rang înalt și, la cererea UA, poate fi încadrat cu experți, care lucrează în departamentul de pace și securitate al AU alături de omologii africani. NATO își coordonează activitatea cu partenerii bilaterali și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu Uniunea Europeană și cu Organizația Națiunilor Unite.
La summitul NATO de la Bruxelles din iulie 2018, s-a convenit ca NATO să mențină o vastă rețea de securitate prin cooperare, prin aprofundarea dialogului politic și să încurajeze cooperarea practică cu alți actori și organizații internaționale, inclusiv ONU, UE, OSCE și Uniunea Africană (UA).
La nivel aliat, România a sprijinit, alături de celelalte state membre, furnizarea de către NATO a asistenței către Uniunea Africană.

Actualizat: Ianuarie 2019

In prim plan

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…