Operaţii NATO

Sprijinul NATO acordat Uniunii Africane

Începând cu anul 2005, NATO cooperează cu Uniunea Africană (UA) – o organizație regională creată în anul 2002, fomată din 55 de membri. Relația NATO-AU a început modest, cu cereri de sprijin în domeniul logistic și asistență aeriană pentru misiunea sa din Sudan. Cooperarea a evoluat de-a lungul timpului și, deși în principal bazată pe cooperarea militară-tehnică ad-hoc, aliații NATO s-au angajat să extindă cooperarea cu UA în 2016, cu scopul de a face din aceasta parte integrantă a eforturilor NATO de a colabora mai îndeaproape cu partenerii săi pentru a aborda provocările de securitate care provin din sud.
NATO a dezvoltat cooperarea cu Uniunea africană în principal în trei domenii: sprijinul operațional; sprijin pentru consolidarea capacităților; asistență în dezvoltarea și susținerea forței africane aflată în așteptare (ASF). Sprijinul operațional include transportul aerian și maritim strategic, precum și sprijinul planificării misiunii AU în Somalia (AMISOM). Sprijinul pentru consolidarea capacităților include participarea la cursuri de formare în instituțiile de resort ale NATO și de a livra cursuri prin intermediul echipelor de formare mobilă ale NATO. Sprijinul pentru dezvoltarea și susținerea ASF include exerciții de formare adaptate, precum și asistență în dezvoltarea de concepte legate de ASF.
NATO a înființat, de asemenea, un birou de legătură la sediul AU din Addis Abeba, Etiopia. Acesta este condus de un ofițer de legătură, militar de rang înalt și, la cererea UA, poate fi încadrat cu experți, care lucrează în departamentul de pace și securitate al AU alături de omologii africani. NATO își coordonează activitatea cu partenerii bilaterali și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu Uniunea Europeană și cu Organizația Națiunilor Unite.
La summitul NATO de la Bruxelles din iulie 2018, s-a convenit ca NATO să mențină o vastă rețea de securitate prin cooperare, prin aprofundarea dialogului politic și să încurajeze cooperarea practică cu alți actori și organizații internaționale, inclusiv ONU, UE, OSCE și Uniunea Africană (UA).
La nivel aliat, România a sprijinit, alături de celelalte state membre, furnizarea de către NATO a asistenței către Uniunea Africană.

Actualizat: Ianuarie 2019

In prim plan

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

13.02.2020

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea…

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13.02.2020

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut …

The official opening of the photo exhibition “Afghanistan: Faces of War”

12.02.2020

On February 12, Deputy Secretary General Mircea Geoană, Defense Minister Nicolae Ciucă, and the Chairman of the Military…