Parteneriate NATO

Comisia NATO-Georgia

Comisia NATO-Georgia (NGC) a fost înființată în septembrie 2008, ca urmare a deciziei Summit-ului NATO de la Bucureşti, din aprilie 2008, conform căreia Georgia va deveni membru al Alianței.  NGC funcţionează ca un mecanism destinat gestionării procesului demarat la Bucureşti și susținerii obiectivului Georgiei de aderare la NATO. În paralel, s-a agreat dezvoltarea de către Georgia, sub auspiciile NGC, a unui Program Anual Național, ce reflectă obiective și priorități naționale de reformă, în perspectiva integrării euro-atlantice.

NGC este un forum de consultare politică şi cooperare practică, reunindu-se la diferite nivele (şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe, de apărare, ambasadori) ori de câte ori se apreciază ca fiind necesar. Pregătirea reuniunilor la nivel ambasadorial este asigurată de reuniunile reprezentanților statelor membre și ai Georgiei în Comitetul Politic al NATO, în formatul NGC.

Consultări tematice, inclusiv la nivel înalt, au loc în mod regulat pe subiecte care vizează dezvoltările şi reformele democratice, aspecte de securitate regională si contribuția la securitatea euro-atlantică, strategia de angajare în teritoriile ocupate etc.

România se pronunță pentru promovarea şi utilizarea cu maximă eficiență a Comisiei NATO-Georgia, fiind unul dintre cei mai activi suporteri ai aspirațiilor georgiene de integrare europeană şi euro-atlantică. În perioada 1 ianuarie 2013 - 31 decembrie 2016, România a exercitat atribuțiile mandatului de ambasadă punct de contact a NATO în Georgia. Prin aceasta, România a contribuit substanțial la dezvoltarea dialogului şi cooperării Georgiei cu NATO, continuând să împărtăşească din experienţa proprie în materia eforturilor pentru integrare euro-atlantică.

Pentru România, sprijinirea partenerilor estici, inclusiv a Georgiei, constituie o miză aparte, stabilitatea și securitatea Georgiei fiind esențiale pentru regiunea extinsă a Mării Negre. La Summit-ul NATO din Polonia şefii de stat şi de guvern Aliaţi au reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru consolidarea capacităţii sale de apărare în contextul actual de securitate.

 În prezent, România oferă sprijin, alături de ceilalți aliați,  la procesul de implementare a pachetul de măsuri individualizat al NATO pentru Georgia  (SNGP / Substantial NATO Georgia Package), lansat la summitul din Țara Galilor - și consolidat la Summitul de la Varșovia - menit să contribuie la consolidarea capacităților de apărare, a rezilienței și interoperabilității (15 domenii de cooperare).

Cea mai recentă reuniune la nivel înalt NATO-Georgia, Comisia NATO-Georgia în formatul miniștrilor de Externe, a avut loc la 6 decembrie 2017. Pe agendă au figurat aspecte privind cooperarea NATO-Georgia, progresele înregistrate în implementarea SNGP şi participarea operaţională consistentă a Georgiei la eforturile Alianţei de consolidare a securităţii şi stabilităţii regionale şi internaţionale, mai ales în Afganistan. Cu acest prilej, aliații au reconfirmat sprijinul politic și practic pentru aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei, pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea Georgiei și au transmis aprecieri pentru contribuțiile sale semnificative la securitatea euro-atlantică, în special la misiunea Resolute Support. În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală în domeniul apărării, România și Georgia continuă dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în special prin participarea la exerciţii multinaţionale şi alte activităţi practice de pregătire a personalului militar.

Pentru mai multe detalii accesați:

http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2016_02/160209-factsheet-sngp-en.pdf

http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_133175.htm

http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_52131.htm;

http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_81066.htm

Ianuarie 2018

 

 

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…