Parteneriate NATO

Sprijinul acordat de România cooperării NATO-R. Moldova

România sprijină cu tărie cooperarea NATO cu partenerii, pentru realizarea de obiective comune de securitate, în sprijinul păcii și securității internaționale. În acest context, România contribuie activ la dezvoltarea cooperării NATO - Republica Moldova, prin diverse instrumente și mecanisme aliate, în scopul intensificării dialogului politic și cooperării practice, cu respectarea deplină a statutului de neutralitate constituțională al acestei țări. O mare parte dintre aceste instrumente se concentrează pe aspecte care țin de asigurarea interoperabilității și dezvoltarea capabilitățílor de apărare și securitate. Activitățile de cooperare se realizează pe baza solicitărilor formulate de către Guvernul din Republica Moldova.

Republica Moldova este un partener apropiat al NATO și un contributor la securitatea internațională (ex. Republica Moldova participă la Kosovo Force – KFOR din luna martie 2014). Alianța respectă pe deplin statutul de neutralitate constituțională al R. Moldova.

Începând cu 2006, cadrul de cooperare al Republicii Moldova cu NATO a fost stabilit prin Planul Individual de Acțiune (IPAP). Acest document a contribuit la întărirea relației de parteneriat dintre Republica Moldova și Alianță, integrând într-un singur program activități practice în domenii multiple și asigurând sprijin pentru procesul de reformă democratică și consolidarea dialogului politic.

Totodată, prin participarea Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace (PfP) și în Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), cooperarea sa cu Alianța s-a extins și în domenii cum ar fi: apărarea cibernetică, inițiativa NATO “Building Integrity”, audit-ul în sectoarele pentru apărare și securitate, gestionarea consecințelor dezastrelor naturale și  răspunsul în cazul producerii acestora, implementarea  Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea. Oportunități de cooperare reciproc avantajoase sunt de asemenea fructificate și prin intermediul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate (“Science for Peace and Security”).

Unul din aspectele concrete ale cooperării NATO cu Republica Moldova este Fondul Voluntar PfP de asistență pentru distrugerea pesticidelor și a substanțelor chimice periculoase, în cadrul căruia România este lider de proiect. Implementarea acestui proiect a generat efecte benefice asupra populatiei locale. Pentru mai multe informații privind Fondurile de Asistență NATO, vă recomandăm să accesați:

http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2017_03/20170302_1...

La Summit-ul NATO din Țara Galilor (2014), Republica Moldova a devenit unul din primii beneficiari ai Inițiativei NATO de construcție a capacităților de apărare (“Defence Capacity Building Initiative”).  Prin aceasta, NATO oferă expertiză instituțiilor din R. Moldova pentru modernizarea forțelor armate și reformarea structurilor naționale de securitate. Totodată, în calitate de partener contribuitor la KFOR, R. Moldova a fost invitată să participe la Platforma de Interoperabilitate a NATO, lansată de asemenea la Summit-ul NATO din 2014, (“Interoperability Platform”), inițiativă care sprijină dezvoltarea inter-operabilității între forțele militare ale statelor partenere şi cele ale statelor NATO.

Importanța parteneriatului dintre R. Moldova și NATO a fost reflectată și în cadrul comunicatului final al reuniunii la vârf din Polonia:

Paragraful 116. În Țara Galilor, am extins Inițiativa pentru construirea capacităților de apărare și în domenii de securitate conexe către Republica Moldova.  De atunci, state alíate și partenere au oferit expertiză și consiliere în sprijinul procesului de reformă a apărării în curs de desfășurare, în scopul de a întări capacitățile forțelor armate moldovenești și sectorul de apărare.  Aliații își mențin angajamentul față de acest proces, astfel încât țara să se poată bucura de un viitor stabil, sigur și prosper, în conformitate cu valorile împărtășite de democrațiile europene.  Pentru realizarea acestui viitor, este important ca Republica Moldova să își mențină angajamentul de implementare a reformelor de care să beneficieze toți cetățenii săi. Mulțumim Republicii Moldova pentru contribuția sa la operațiunile conduse de NATO.

Totodată, Alianța s-a pronunțat constant, în mod public, în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, precum și al procesului de soluționare pașnică a conflictului din Transnistria. Cele mai recente mesaje în acest sens la nivelul șefilor de stat și de guvern aliați au fost reflectate în Comunicatul Summit-ului de la Varșovia, din iulie 2016:

”Paragraful 24. Continuăm să susținem dreptul tuturor partenerilor noștri de a face alegeri independente și suverane cu privire la politica externă și de securitate, fără presiuni sau constrângeri externe.  Ne păstrăm angajamentul de a susține integritatea teritorială, independența și suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Republicii Moldova.  În acest context, continuăm să susținem eforturile pentru o rezolvare pașnică a conflictelor din Caucazul de Sud, precum și a celui din Republica Moldova, în baza acestor principii și a normelor de drept internațional, a Cartei ONU și a Actului Final de la Helsinki.  Facem un apel către tóate părțile de a se angaja constructiv și cu voință politică reînnoită în rezolvarea pașnică a conflictelor, în cadrele de negociere stabilite”.

Pe baza solicitării primite din partea Guvernului din Republica Moldova, un Birou de Legătură NATO a fost deschis în Chișinău.

Pentru mai multe detalii:

http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49727.htm 

 Ultima actualizare: decembrie 2017

 

 

 

In prim plan

NATO Secretary General appoints Mircea Geoana as next Deputy Secretary General

17.07.2019

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has decided to appoint Mircea Geoana from Romania as the next Deputy Secretary…

Numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO

17.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută numirea domnului Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO. Decizia…

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles

27.06.2019

Miniştrii apărării din ţările aliate au avut joi, 27 iunie, în cea de-a doua zi a reuniunii, un schimb de opinii pe…